7 Tips Cara Menyelesaikan Masalah Jerawat

Masalah jerawat boleh berlaku kepada lelaki dan wanita yang mana jerawat boleh muncul di mana sahaja di badan anda dan kadang-kadang sukar untuk disingkirkan.  Ia boleh terbentuk apabila liang pada kulit anda tersumbat dengan bakteria akibat berpeluh atau kotoran yang masuk ke liang pori anda yang terbuka.

Disini, saya ingin berkongsi tips menyelesaikan masalah jerawat.

1. Basuh Muka Anda

Cuci muka dengan betul . Ini dapat membantu mencegah jerawat dan untuk menghilangkan minyak, kotoran, dan peluh yang berlebihan setiap hari. Anda tidak digalakkan cuci muka dengan pembersih muka yang tidak sesuai yang mana dapat  mengeringkan kulit. Gunakanlah pembersih muka  bebas alkohol.

Cara yang sesuai untuk mencuci muka:

  • Basahkan wajah anda dengan air suam dan tidak panas.
  • Sapukan pembersih muka yang ringan dengan gerakan melingkar yang lembut menggunakan jari anda, bukan kain lap.
  • Bilas sehingga bersih, dan keringkan.

2.Ketahuilah Jenis Kulit Muka anda

Sesiapa sahaja boleh mendapat jerawat, tidak kira jenis kulitnya. Masalah jerawat boleh disebabkan oleh kelenjar sebum kulit anda yang menghasilkan sebum berminyak terlalu banyak. Jenis kulit lain yang boleh menyebabkan masalah jerawat adalah kulit kombinasi. Kulit kombinasi bermaksud anda mempunyai kawasan kering dan kawasan berminyak. Kawasan berminyak cenderung menjadi dahi, hidung, dan dagu, juga disebut zon-T.

Dengan mengetahui jenis kulit anda akan membantu anda memilih produk penjagaan kulit yang tepat. Contohnya, jika kulit anda berminyak, pilih produk bukan komedogenik  yang diformulasikan untuk tidak menyumbat liang pori.

3.Melembapkan Kulit Muka

Pelembap membantu kulit muka anda kekal terhidrat. Tapi kebanyakan pelembap mengandungi minyak, wangian sintetik, atau bahan lain yang boleh merengsakan kulit dan menyebabkan masalah jerawat.

Untuk mengelakkan jerawat, kita gunakan pelembap tanpa wangi tanpa komedogenik selepas anda mencuci muka atau ketika kulit anda terasa kering.

4.Kekal hidrat

Sekiranya anda mengalami dehidrasi, badan anda mungkin akan memberi isyarat kepada kelenjar minyak kulit anda untuk menghasilkan lebih banyak minyak. Dehidrasi juga menjadikan kulit anda kelihatan kusam dan mendorong keradangan dan kemerahan.

Untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrasi, minumlah sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari. Minum air lebih banyak selepas bersenam bagi mengelakkan dehidrasi.

5.Jangan usik jerawat atau whitehead pada muka anda dengan kuku

Kadang kala anda merasa seperti tidak sabar untuk memicit whitehead yang lebih besar di hujung hidung anda dengan kuku, Jangan lakukan.  Jerawat yang timbul boleh menyebabkan pendarahan dan parut teruk. Ia juga dapat meningkatkan keradangan dan menyumbat pori-pori di seandar, menjadikan masalah jerawat anda bertambah buruk.

6.Kurangkan tekanan

Tekanan tidak menyebabkan jerawat, tetapi boleh memburukkan lagi keadaan.  Ada kajian menunjukkan bahawa ketika anda mengalami tekanan, tubuh anda menghasilkan lebih banyak hormon yang merangsang minyak.

Beberapa pilihan untuk membantu anda menguruskan tekanan adalah:

  • yoga
  • meditasi
  • penjurnalan
  • urut
  • aromaterapi

 Merawat masalah jerawat , sebenarnya ada banyak cara.  Masalah jerawat juga boleh dikurangkan sekiranya anda mengambil Langkah-langkah pencegahannya. Contohnya, pemakanan yang sihat untuk kulit muka anda , elakkan kulit muka terdedah kepada persekitaran yang tidak bersih dan juga sentiasa cuci muka supaya kulit muka dalam keadaan bersih dari kotoran.

Selamat mencuba!  Klik disini untuk lawati laman web kami : www.secretmawarjuliet.com

Leave a Reply