8 Petua untuk Mengatasi Jerawat

Walaupun jerawat bukanlah suatu ancaman kesihatan yang serius, namun ia penting dari segi emosi dan sosial. Sekiranya anda mempunyai jerawat, selalunya anda kurang yakin pada diri sendiri, dan ini boleh mempengaruhi kehidupan sosial anda atau bahkan produktiviti anda di tempat kerja.

Jom pelajari cara menghentikan jerawat sebelum ia berlaku adalah kunci untuk mengawal jerawat.

Mengapa saya mendapat jerawat?

Jerawat adalah masalah kulit radang yang disebabkan oleh satu atau lebih daripada tiga perkara:

  1. Memasukkan folikel rambut ke kulit
  2. Ketidakstabilan hormon yang menyebabkan badan mengeluarkan minyak berlebihan
  3. Jangkitan bakteria yang menyebabkan keradangan

Hampir 85 peratus orang berusia antara 12 dan 24 tahun mengalami jerawat. Mengapa sebilangan orang mengalami jerawat teruk sementara yang lain hampir tidak mempunyai jerawat tidak sepenuhnya jelas. Salah satunya adalah pengaruh genetik dan persekitaran jelas memainkan peranan. Semua rawatan untuk jerawat bertujuan mencegah keradangan dan mengurangkan jerawat sebelum ia berlaku.

8 petua untuk membantu anda mencapai kulit yang lebih jelas – dan menghilangkan cela apabila ia muncul:

  1. Jaga kebersihan wajah anda. Basuh muka anda sekali atau dua kali sehari dengan cucian muka. Ini mengurangkan keradangan dan membunuh bakteria yang berkaitan dengan pembentukan jerawat. Dan pastikan untuk membuang semua solek dan kotoran sehingga tidak menumpuk dan menyumbat liang-liang anda.
  1. Jangan gosok dengan kain lap . Gunakan tangan anda untuk membersihkan wajah anda, dan tepuk kulit anda dengan tuala bersih dan bukannya menggosoknya hingga kering. Menggosok sebenarnya dapat meningkatkan jerawat.
  1. … dan elakkan berus pengelupasan. Walaupun iklan menunjukkan kelebihan berus ini, hindari jika anda mempunyai jerawat. Kajian menunjukkan bahawa mereka sebenarnya boleh memburukkan lagi jerawat. Ini kerana pengelupasan menyebabkan lebih banyak keradangan, mengakibatkan jerawat lebih banyak.
  1. Makan makanan yang sihat. Walaupun tidak ada bukti saintifik bahawa coklat dan makanan berminyak memburukkan lagi jerawat, satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan gula dan karbohidrat yang kurang menghasilkan penurunan jerawat.
  1. Mandi dan basuh muka anda selepas bersenam. Peluh melekat di wajah anda dan mungkin mengandungi bakteria penyebab jerawat. Untuk jerawat punggung dan dada, cuba gunakan cucian benzoil peroksida anda di bilik mandi. Ingat – peroksida boleh memutihkan linen anda, jadi gunakan tuala putih dan kain lap, dan pastikan anda benar-benar kering sebelum berpakaian.
  1. Gunakan pelembap dan pelindung matahari yang dibuat khas untuk wajah. Losyen yang direka untuk badan lebih berat dan boleh menyumbat liang pori anda.Cari produk dengan gliserin dan asid hyaluronik, yang menahan kelembapan pada kulit, dan produk yang berlabel “bukan komedogenik” – yang bermaksud ia tidak menyebabkan jerawat. Walau apa pun, selalu pakai pelindung matahari.
  1. Gunakan alat solek berasaskan minyak dan bebas minyak. Solekan telah lama digunakan untuk menutup cela. Tetapi berhati-hatilah – anda mungkin akan membuat kerosakan anda lebih teruk. Produk berat dan berminyak dengan mentega koko, minyak mineral atau krim sejuk boleh memburukkan lagi jerawat. Seperti losyen dan pelindung matahari, solek anda mestilah berasaskan air, hypoallergenic, non-comdogneic dan bebas minyak. Produk berasaskan mineral dengan silika, titanium dioksida dan zink oksida membantu menyerap minyak dan mengurangkan kemerahan.

Selamat mencuba! Klik disini untuk lawati laman website : www.secretmawarjuliet.com

Leave a Reply